FAKE NEWS ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ



FAKE NEWS & ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση είναι κάθε μετάδοση ψευδών ή αναληθών ή τροποποιημένων πληροφοριών. Ένας πιθανός σκοπός είναι να παραπλανηθεί ο παραλήπτης για να επιτύχει τον προσωπικό σκοπό του παραπλανητή, επομένως η παραπληροφόρηση είναι κακή συμπεριφορά. Ένας άλλος πιθανός σκοπός είναι η προστασία των ατόμων με την απόκρυψη πληροφοριών που θα μπορούσαν να τα επιδεινώσουν, επομένως η παραπληροφόρηση είναι καλή πρακτική ή νομική απαίτηση. Το άτομο που παραπλανά, εάν είναι η πηγή των πληροφοριών, είναι αποκλειστικά υπεύθυνο. Εάν δεν είναι η κύρια πηγή πληροφοριών, αλλά απλώς μεταφέρει αυτά που γνωρίζει, η ευθύνη του να μην διασταυρώνει τις πηγές του είναι περιορισμένη. Στην παραπληροφόρηση, προβάλλονται επιλεγμένες πτυχές των γεγονότων, κατασκευάζονται ψευδείς αλήθειες, παραποιούνται αλήθειες και παραπλανούνται οι εμπλεκόμενοι.


 Θα μπορούσατε να δείτε παραπάνω εργασίες από αυτό το link που το έφταξε η Δήμητρα Μαρία Χαντζή  Αναλυτική εργασία


ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ




Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΜΦΑΙΡΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ


•Αυταρχικές και κακόβουλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, χειραγωγούν την πληροφόρηση για να πλήξουν τη δημοκρατία στην ΕΕ
•Ευρεία πλειονότητα των πολιτών και των κυβερνήσεων της ΕΕ αγνοούν τις απειλές που προέρχονται από ξένους δρώντες
•Κάλεσμα για κυρώσεις για την αντιμετώπιση των εξωτερικών παρεμβάσεων και των εκστρατειών παραπληροφόρησης
•Να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανάκλησης της άδειας λειτουργίας οργανισμών που προωθούν ξένη κρατική προπαγάνδα 
Μπορεί να γίνει και με πολλά μέσα ενημέρωσης 


 Θα μπορούσατε να δείτε την παραπάνω εργασία από αυτό το link που το έφταξε ο Δημήτρης Μακρυλός      https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeRrY-LLTMriSxfl141dX1J6acfJZHfz-vJMRsvC3W5fUPJMg/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0


   

   ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ QUIZ

 Η παραπληροφόρηση μπορεί να γίνει με πολλούς σκοπούς και με πολλά μέσα πολλά μέσα 


Μονόπλευρη υπερβολή: Με απώτερο στόχο τη στήριξη πολιτικών κομμάτων ή οικονομικών παραγόντων, τα ΜΜΕ τείνουν να παρουσιάζουν τα γεγονότα μονόπλευρα για να βγάλουν συμπεράσματα ή να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι τα υπηρετούν. Σε βάρος της αντικειμενικότητας και της ενδελεχούς εξέτασης των γεγονότων, τα ΜΜΕ επιλέγουν και δίνουν έμφαση μόνο σε εκείνες τις πτυχές που συμβαδίζουν με τα αποτελέσματα που επιδιώκουν. Αυτή η τακτική είναι η πιο αποτελεσματική μορφή παραπληροφόρησης και αποφεύγεται από τους περισσότερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς γιατί οποιαδήποτε τέτοια υποψία θα υπονόμευε εντελώς την αξιοπιστία τους. Άλλωστε, το κοινό μπορεί να χειραγωγηθεί έμμεσα χωρίς να χρειάζεται μια τέτοια απροκάλυπτη μέθοδος. Ωστόσο, ορισμένοι ιστότοποι πληροφόρησης στο Διαδίκτυο δεν πληρούν τα πρότυπα της δημοσιογραφικής τελειότητας και μπορεί ακόμη και να δημοσιεύουν ψευδείς πληροφορίες σε μια απέλπιδα προσπάθεια να προσελκύσουν αναγνώστες.

ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΞΕ ΕΛΕΑΝΑ ΤΡΙΓΩΝΟΠΟΥΛΟΥ



ΠΕΡΕΤΕΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ                              ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ


Τα ΜΜΕ εξυπηρετούν κάποτε και οικονομικούς παράγοντες (πολυεθνικές επιχειρήσεις, ιδιωτικές εταιρείες), με τη μετάδοση εκείνων των πληροφοριών κι εκείνων των θεμάτων που στρέφουν το κοινό σε συγκεκριμένες επιλογές ή δράσεις, ώστε να προκύπτουν σημαντικά κέρδη για τους παράγοντες αυτούς.





Δήμητρα Μαρία Χαντζή, Εμμανουέλα Μπολάνου, Ελεάννα Τριγωνοπούλου, Νικόλας Μπογέας, Δημήτρης Μακρυλλός, Λευτέρης Λεγάκης

































Σχόλια